Информация за доставка

В случай че размерът на поръчаната и получена стока се окаже несъответстващ, клиентът има възможност да замени закупената стока в срок до 14 дни от получаването ѝ, при условие че върнатата стока е неизползвана, чиста, в оригинална опаковка и с етикети. Стоката трябва да бъде обезопасена от повреждане по време на транспорта и изпратена на адрес: гр. Монтана, бул. Трети март 90.

Клиентът има право да замени закупена стока в онлайн магазина с друг продукт.Всички въпроси, свързани със замяната и стойностите на продуктите, могат да бъдат доуточнени чрез емейл pyrvoleta@abv.bg или на телефон 0888260865

Когато потребителя иска да замени стока с друга, по-скъпа от тази, която връща Потребителят, ще бъде информиран за размера на необходимото доплащане след получаването на рекламираната пратка.

Пратката с върната стока, която поради неподходяща опаковка се е повредила по време на транспорта, ще бъде върната на клиента за негова сметка. Старателно опаковайте пратките, за да осигурите запазването на стоката по време на транспорта.

Куриерските разходи за рекламираната стока са за сметка на клиента.

Сумите се възстановяват единственно по банков път по посочена от Клиента сметка

След приемане на върната стока ще се свържем с Вас, за да Ви информираме, че сме получили пратката и ще върнем дължимите суми в срок от 14 работни дни. 

РЕКЛАМАЦИЯ и ДЕФЕКТИ

Рекламации поради дефекти се приемат в срок от 30 дни от закупуването на стоката само при следните дефекти:

1. Сцепване на кожата

2. Пречупване на ходилото

3. Разлепено ходило

4. Счупен ток

5. Разменени номера

6. Разлепване

7. Паднали орнаменти (пайети, капси, токи) – но не и в следствие на неправилна експлоатация на продукта

Рекламации не се приемат в следните случай:

1. Обелен връх (бомбе на обувката)

2. Вследствие удар и лоша поддръжка

3. Паднали капачета

4. Износване на токовете

5. Лоша миризма

6. Спарване

7. Пропускане

Рекламация при явни дефекти се предявява в рамките на 5 работни дни след закупуването на стоката. Разходите по връщането на продукт, свързан с рекламация и изпращането на нов се поемат от клиента. При възникнал отстраним дефект обувните изделия се отремонтирват в срок от 30 работни дни. При дефекти в следствие на неправилна експлоатация, Продавача не приема рекламация.